Tent vol talent

2014-2015 moet bij uitstek het jaar worden waarin IEDEREEN ZIJN/HAAR TALENT centraal staat.

Zowel binnen als buiten scouting kunnen we het verschil maken! Scouts en gidsen kunnen, als ze willen, tegen die stroom ingaan en uitgaan van iemands talent.

Daar geloven wij echt in. Onze basispijler ‘ploegwerk’ typeert ons blijkbaar ten voeten uit: scouts vormen een groep waarin iedereen zijn rol mag spelen. Door dat talent te gebruiken, worden we soms sneller een held dan we denken.

Laat ons bewust worden van wat we allemaal doen. Wij zijn de beweging van het kamperen, rondtrekken, de expressieve creaties, technische hoogstandjes en geniale spelen. We staan dicht bij de n atuur waarin iemand als beste de weg toont, een snuifje pittiger kookt, het vuur snel aan krijgt, glashelder zingt of de stevigste knoop legt. We zijn geen ploeg zonder die stille genieter met een heldengeheugen om de quizvraag op te lossen, zonder de onhandige trees die de groep heroïsch kan toespreken of de sloddervos die een luisterend oor is voor wie het moeilijk heeft.

Niet alleen verschillen in talent kunnen bij ons zegevieren, ook de groei van een talent verdient onze aandacht. Natuurlijk vraagt aandacht voor talenten een andere kijk bij kapoenen dan bij givers. Maar dat geeft de kans om te zoeken naar elk individueel talent, naar wat onze leden al kunnen en wat nog niet. Een kapoen die als een redenaar op een stoel staat en het spel uitlegt: dat is een talent, en nog uitzonderlijk voor die leeftijd ook. Een leid(st)er die dat doet, is een normale zaak, maar de ene doet dat al liever en met meer aanleg dan de andere. Zet die redenaars met hartelijke appreciatie op die stoel! Zoek bij de andere leden en leiding naar hun eigen talenten, en zet die met diezelfde hartelijkheid in de verf. Elke tak is een samenspel van talenten.

Tent vol talent